Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η πολυτάραχη τριετία 1990-1993

Η δεκαετία του 1990 ξεκινά με το σχηματισμό κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τον Απρίλιο με πρωθυπουργό των Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και υπουργό Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο. Ένα μήνα μετά ξεσπά κύμα κινητοποιήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, το οποίο σημαδεύεται από απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και απειλές για καταλήψεις των εξεταστικών κέντρων, ενώ οι Γενικές Εξετάσεις αναβάλλονται για διάστημα ενός μηνός.

Το χειμώνα του 1990, επαναφέρονται με τρία προεδρικά διατάγματα (390/90, 392/90, 393/90) οι εξετάσεις και η αριθμητική βαθμολογία στο δημοτικό και οι εξετάσεις στο γυμνάσιο, ενώ καθιερώνονται οι μονάδες παιδαγωγικού ελέγχου που χαρακτηρίζουν τη διαγωγή των μαθητών. Τα ΠΔ δημοσιεύονται στις 22 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων στο Ηράκλειο, την Κέρκυρα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη προχωρούν σε καταλήψεις των σχολείων τους. Λίγο αργότερα κινητοποιούνται και οι μαθητές της Αθήνας και σε λιγότερο από ένα μήνα εκατοντάδες σχολεία σε όλη την επικράτεια τελούν υπό κατάληψη. Η κρίση οδηγεί σε παραίτηση τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο και στη θέση του τοποθετείται ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος παρουσιάζει μεταξύ άλλων τα ΠΔ 429/91 και 462/91 με τα οποία επαναθεσμοθετούνται οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από την Ε’ στην ΣΤ’ δημοτικού και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου, καθώς και οι γραπτές απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος του δημοτικού.

Παράλληλα, επιχειρείται η σε μεγαλύτερο βαθμό σύνδεση της σχολικής ζωής με την καθημερινότητα με την εφαρμογή των Προαιρετικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που είναι πιο γνωστά ως «Περιβαλλοντική Αγωγή» και κατοχυρώνονται θεσμικά με το νόμο 1946/91.

Ένα χρόνο μετά με τον νόμο 2009/92 ιδρύεται ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της τριετίας αυτής γίνεται για πρώτη φορά λόγος για πανεπιστήμια ιδιωτικού χαρακτήρα, καθώς συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας που θα ερευνούσε ενδεχόμενα νομικά κωλύματα. Στα συμπεράσματα συμπεριλαμβάνεται και η φράση ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την ίδρυση ΑΕΙ από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΟΤΑ, επιμελητήρια, δικηγορικοί και ιατρικοί σύλλογοι κ.α.) που θα τα οργανώνουν και θα τα χρηματοδοτούν, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα έχει την εποπτεία τους.



Ακολουθεί το χρονικό των κινητοποιήσεων:

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1990
22-11 * Πραγματοποιούνται καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια. Η πρώτη κατάληψη γίνεται στο 3ο επαγγελματικό-τεχνικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης. Η συνέχεια δίνεται από τα Λύκεια της Κέρκυρας.

26-11 * Καταλαμβάνονται από μαθητές τα Λύκεια της περιοχής Δάφνης και Ηλιούπολης στην Αθήνα.

29-11 * Ιδιαίτερα αισθητή γίνεται η παρουσία μαθητών από κατειλημμένα Λύκεια σε πορεία χιλιάδων φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1990
2-12 * Οι καταλήψεις των μαθητών εξαπλώνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Μετά την Κρήτη και την Κέρκυρα καταλαμβάνονται Γυμνάσια και Λύκεια στο Βόλο, στην Ρόδο, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα καταλαμβάνονται και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Υποβάλλονται και οι πρώτες διώξεις σε καταληψίες μαθητές, ύστερα από μηνύσεις διευθυντών σχολείων στη Θεσ/νίκη, ενώ διακρίνονται ήδη τα ΜΜΕ για τον κατασταλτικό τους ρόλο.

6-12 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία 10.000 μαθητών και σπουδαστών από τα Προπύλαια προς το Υπουργείο Παιδείας.

13-12 * 15.000 μαθητές συγκεντρώνονται στα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Δημιουργείται μπλοκ από αναρχικούς. Διαφαίνονται επίσης οι πρώτες διαφοροποιήσεις μεταξύ των μαθητών που θέλουν να παίξουν το ρόλο του χειραγωγού και εκείνων που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμβάλλουν σε μια τέτοια προοπτική.

14-12 * Πανελλαδική διαδήλωση πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας από χιλιάδες μαθητές και φοιτητές. Γίνονται επεισόδια έξω από το υπουργείο Παιδείας καθώς εκδηλώνεται απόπειρα εισβολής στο κτίριο από μαθητές. Οι δυνάμεις καταστολής επιτίθενται, ενώ η ατμόσφαιρα δονείται από το σύνθημα ΜΠΑΤΣΟΙ- ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ. Η επέκταση των συγκρούσεων καταστέλλεται από τα μεταμφιεσμένα κομματίδια των φοιτητικών συντεχνιών, ενώ παράλληλη είναι η διάδοση της «φήμης» για κατάληψη του Πολυτεχνείου «αυθόρμητα». Η πορεία κατευθύνεται προς την πλατεία Ομονοίας όπου γίνεται επίθεση σε φορτηγάκι χρηματαποστολής της GROUP-4, ενώ στο δρόμο για το Πολυτεχνείο επιχειρείται επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ.. Στη συνέχεια οι μπάτσοι επιτίθενται στον κόσμο που βρίσκεται μέσα στο Πολυτεχνείο, αλλά και στους συγκεντρωμένους έξω απ’ αυτό. Και ενώ τραυματίζονται αρκετοί από την επίθεση των δυνάμεων καταστολής, επιχειρείται από τα «συντονιστικά» το καπέλωμα των μαθητών και η εκτόνωση της κατάστασης με «οσιομαρτυρική» πικετοφορία που γνωστοποιείται την τελευταία στιγμή από τους φοιτητάριους.

15-12 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση αναρχικών έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη με πανό που γράφει: ΟΤΑΝ Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ, ΤΟΤΕ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ. Στη συνέχεια κλείνεται η Πατησίων για μισή ώρα, και λίγο αργότερα καταστρέφεται η μηχανή Ζητά ενώ ο ίδιος τρέπεται σε φυγή. Καταστρέφεται ακόμα και η κάμερα της ΕΤ-2 τη στιγμή που επιχειρείται η «λήψη» των προσώπων των συγκεντρωμένων. Φυσικά τα επεισόδια καταγγέλλονται από τους φοιτητάριους της «Συντονιστικής» των οποίων η θέση διαχωρίζεται μπροστά στις κάμερες. Η πικετοφορία που πραγματοποιείται στην κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης και της εκτόνωσης είναι πραγματικά ισχνή και αποκαρδιωτική για τους διοργανωτές της.

18-12 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση χιλιάδων μαθητών και φοιτητών, αλλά και συνδικαλιστικών σωματείων στο Πολυτεχνείο και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Αισθητή γίνεται η παρουσία μπλοκ αναρχικών (η συμμετοχή των οποίων είχε αποφασισθεί ύστερα από συζητήσεις τις προηγούμενες ημέρες στο Πολυτεχνείο από τις οποίες βγαίνουν και δύο προκηρύξεις). Κατά την διάρκεια της πορείας γίνονται αλλεπάλληλες προσπάθειες καταστολής των αναρχικών από τους κομματικούς μηχανισμούς, απομόνωσης και ελέγχου τους με αλυσίδες περιφρούρησης που επιχειρείται να τοποθετηθούν ακόμα και στο πλαϊνό μέρος του μπλοκ. Η άμεση σύγκρουση έρχεται πλέον στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας όταν από μπράβους του ΕΚΑ (εργατικό κέντρο Αθήνας) επιχειρείται το ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα των αναρχικών. Ενώ όμως χτυπιούνται οι μπράβοι του ΕΚΑ, από ασυνεννοησία αυτοδιαλύεται το μπλοκ. Το απόγευμα καταστρέφονται δύο περιπολικά. Το ένα καίγεται στη γωνία Μάρνης και Γ~ Σεπτεμβρίου και το άλλο σπάζεται στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη, ενώ πραγματοποιούνται συμπλοκές με τα ΜΑΤ στην πλατεία Κάνιγγος, στήνονται οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη και εκδηλώνονται συμπλοκές με φοιτητάριους που επιχειρούν, μάταια, να ελέγξουν την πύλη του Πολυτεχνείου κλείνοντας έξω αυτούς που συγκρούονται.

19-12 έως 31-12 * Διακόπτονται οι καταλήψεις των φοιτητών, οι οποίες και ήταν πραγματικά παντελώς ελεγχόμενες, με το πρόσχημα των γιορτών. Το κράτος πλέον βασίζεται στην απροκάλυπτη τρομοκρατία για τον τερματισμό των καταλήψεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη νύχτα της 19ης προς την 20η Δεκέμβρη ύστερα από επίθεση μπάτσων ξυλοκοπείται άγρια ο καταληψίας μαθητής η Χρήστος Χρηστόπουλος έξω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Ο Χρηστόπουλος βρίσκεται στο νοσοκομείο με σπασμένο τον αυχένα από τα χτυπήματα των γουρουνιών. Επιστρατεύονται διευθυντάδες σχολείων, καθηγητάδες, ανακριτές και εισαγγελείς, αγανακτισμένοι γονείς, περισπούδαστοι αναλυτές των κρατικών προβλημάτων και φυσικά τα κατάπτυστα Μέσα μαζικής αποβλάκωσης. Η αντιπαράθεση πλέον γίνεται με ξεκάθαρα ανεξέλεγχτο τρόπο για το κράτος και τους μηχανισμούς του.

ΓΕΝΑΡΗΣ 1991
9-1 * Δολοφονείται ο καθηγητής Ν. Τεμπονέρας σε σχολείο της Πάτρας κατά τη διάρκεια επιχείρησης ανακατάληψής του, από φασιστικές συμμορίες της ΟΝΝΕΔ (Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας). (http://www.anarkismo.net/newswire.php?story_id=2148)Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιείται διαδήλωση από 15.000 ανθρώπους προς την Νομαρχία Πατρών. Για πολλές ώρες η πόλη βρίσκεται έξω από τον έλεγχο του κράτους. Οι διαδηλωτές επιτίθενται με πέτρες ξύλα και μολότοφ στις δυνάμεις καταστολής, σε αστυνομικό τμήμα και σε τράπεζες. Πυρπολούνται ακόμα ένα περιπολικό, μια κλούβα και καταστρέφεται το αυτοκίνητο του Νομάρχη. Οι οδομαχίες επεκτείνονται και διαρκούν επτά ώρες. Σημειώνονται τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές και συλλαμβάνονται επτά άτομα.
Στην Αθήνα, πραγματοποιείται πορεία και καθιστική διαμαρτυρία στη Βουλή χωρίς να εκδηλωθεί μ’ ουσιαστικό τρόπο η οργή του κόσμου παρ’ όλο που διαφαίνονται διαθέσεις για κάτι τέτοιο.

10-1 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή από την οποία καλύπτεται ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. (Έχει προηγηθεί η παραίτηση Κοντογιαννόπουλου και η αντικατάσταση του από τον Σουφλιά, ο οποίος ζητά «διάλογο» από μηδενική βάση). Το πολύμορφο πλήθος με συγκρουσιακή και επιθετική διάθεση περνά από τη Βουλή δίνοντας με τα συνθήματα και τις κροτίδες το έναυσμα. Ακούγεται το σύνθημα: «Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή», και ρίχνεται μια βόμβα μολότοφ (σπάζεται κάμερα στο Σύνταγμα του Tele City, ξυλοκοπείται δημοσιογράφος) στο προαύλιο. Λίγο αργότερα πυρπολείται στην Πανεπιστημίου θωρακισμένο φορτηγάκι της GROUP-4. Και ενώ η Ομόνοια, η Πανεπιστημίου, τα Χαυτεία, η Πατησίων, η Γ~ Σεπτεμβρίου είναι κατάμεστες από κόσμο πραγματοποιείται επίθεση στις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται έξω από τα γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Χαλκοκονδύλη. Οι συγκρούσεις γενικεύονται. Στήνονται οδοφράγματα και ανάβονται φωτιές κατά μήκος της Πανεπιστημίου στην Ομόνοια, την Αθηνάς, την Πειραιώς, την Γ~ Σεπτεμβρίου και στους γύρω δρόμους. Από τις δυνάμεις καταστολής ρίχνονται δακρυγόνα σ’ ανυπολόγιστη ποσότητα. Γύρω στις 4 το απόγευμα καταστρέφονται τα γραφεία της Ν.Δ. (της συνδικαλιστικής παράταξης). Αργότερα γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, Πυροσβεστική και ελικόπτερο για να «καθαριστεί» η Πατησίων και η Ομόνοια. Το αποτέλεσμα είναι να διαχυθούν ακόμα περισσότερο οι εξεγερμένοι: καλύπτεται από οδοφράγματα και φωτιές η περιοχή από την Αθηνάς μέχρι το Μοναστηράκι και από την Πειραιώς μέχρι τη Γεωπονική.
Στη διάρκεια αυτής της επίθεσης των δυνάμεων καταστολής καίγεται από δακρυγόνα το κατάστημα Κ. Μαρούσης στην Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους και δολοφονούνται μ’ αυτόν τον τρόπο 4 άτομα που βρίσκονται στο εσωτερικό του. (βλέπε αντίστοιχη ανάρτηση)
Πρέπει να τονισθεί ότι ενώ πραγματοποιούνται σ’ όλο το κέντρο της Αθήνας άγριες οδομαχίες οι συντονιστικάριοι καλούσαν το κόσμο σε συγκέντρωση στα Προπύλαια!!! Οι επιθέσεις των ΜΑΤ γύρω από το Πολυτεχνείο και οι αντεπιθέσεις των διαδηλωτών συνεχίζονται μέχρι τις 3.30 το πρωί. Στο Ζάππειο καίγονται δύο κλούβες των ΜΑΤ.

11-1 * Από το πρωί γίνονται πυρετώδεις προσπάθειες από συνεργεία του δήμου για να σβηστούν τα ίχνη των συγκρούσεων χιλιάδων κόσμου με τις δυνάμεις του κράτους. Πραγματοποιείται νέα πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Γύρω στις επτά το απόγευμα και ενώ η πορεία βρίσκεται στη λήξη της πραγματοποιείται επίθεση στις δυνάμεις καταστολής από τις οποίες επιτηρούνται τα γραφεία της Ν.Δ. στη Χαλκοκονδύλη. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ κυνηγιούνται κυριολεκτικά από τους διαδηλωτές και πυρπολούνται τα γραφεία της Ν.Δ.. Οι συγκρούσεις γενικεύονται. Από φοιτητές της ΑΣΟΕΕ κλείνεται ο δρόμος έξω από το πανεπιστήμιο. Το ίδιο γίνεται και από φοιτητές της Γεωπονικής στην Ιερά Οδό. Στη διάρκεια των συγκρούσεων (που διαρκούν μέχρι τις επτά το πρωί) καταστρέφονται τράπεζες, πραγματοποιείται εισβολή και εμπρησμός στο υπουργείο Εμπορίου, προκαλούνται καταστροφές σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, στήνονται οδοφράγματα και πραγματοποιούνται επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις καταστολής.
Τα ξημερώματα κλείνονται οι δρόμοι της Πατησίων και της Στουρνάρη με οδοφράγματα από δύο λεωφορεία της ΕΑΣ, ενώ σ’ όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων από τις δυνάμεις καταστολής συλλαμβάνονται διάφορα άτομα. Τραυματίζονται αρκετοί διαδηλωτές, αλλά και αρκετοί μπάτσοι.
Συγκρούσεις πραγματοποιούνται και στη Θεσ/νίκη με τις δυνάμεις καταστολής ενώ καταλαμβάνεται κατά τη διάρκεια των συμπλοκών η Θεολογική.

12-1 * Το μεσημέρι με πρωτοβουλία και συμμετοχή των «συντονιστικάριων» που σ’ όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων δεν έχαναν κάθε ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή και συνεννόηση με τις δυνάμεις καταστολής, απομακρύνονται και τα τελευταία οδοφράγματα και καθαρίζονται οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο. Πολλοί από τους συλληφθέντες παραπέμπονται με διάφορες κατηγορίες.

13-1 * Στη Ν. Φιλαδέλφεια πραγματοποιούνται άγριες οδομαχίες με τις δυνάμεις καταστολής, στήνονται οδοφράγματα, πυρπολείται τρόλεϊ και κομματικά γραφεία, καταστρέφονται πολυτελή αυτοκίνητα, όταν αποφασίζεται από νεολαίους που βρίσκονται στο γήπεδο πέρα από τις οποιεσδήποτε επίπλαστες διαφορές να δώσουν άλλη διάσταση στην παρουσία τους στο γήπεδο.

ΜΑΡΤΙΟΣ 1991
29-3 * Δύο μαθητές ο Β. Γούναρης και ο Α. Αλάνης δικάζονται για τη συμμετοχή τους στις συγκρούσεις στις 10 Γενάρη. Ο πρώτος που είναι αναρχικός καταδικάζεται σε 13 μήνες φυλάκισης, αλλά αφήνεται ελεύθερος (ύστερα από έφεση), ενώ ο δεύτερος τίθεται υπό την επιτήρηση κοινωνικής λειτουργού.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1991
Σε συγκρότημα σχολείων στην Καλλιθέα καταστρέφονται αρχεία και επιτηρητικό υλικό.
Στο 1ο Λύκειο της Πετρούπολης καταστρέφονται σχολικά βιβλία απουσιολόγια και βαθμολόγια.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1991


22-9 * Πραγματοποιείται περικύκλωση και επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην Καλαμάτα από 2.000 διαδηλωτές κυρίως νέους ύστερα από την δολοφονία 18χρονου από μπάτσους (είχε προηγηθεί καταδίωξη του νέου που οδηγούσε μηχανή). Καταστρέφονται περιπολικά, στήνονται οδοφράγματα και ανάβονται φωτιές στους δρόμους. Πραγματοποιούνται πολύωρες οδομαχίες, ενώ περικυκλώνεται και το κτίριο της Νομαρχίας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1991
Στις αρχές του μήνα πραγματοποιούνται καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια. Από «εξαγριωμένους» γονείς γίνονται προσπάθειες ανακατάληψης των σχολείων, ενώ σημαντική είναι η συμβολή των Μ.Μ.Ε. στις προσπάθειες του κράτους να διαστρεβλώσει, να λασπολογήσει τις κινητοποιήσεις των μαθητών και να τρομοκρατήσει τους ίδιους.

18-10 * Πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο της Αθήνας από μαθητές κατειλημμένων σχολείων, προς το υπουργείο Παιδείας. Κατά την διάρκεια της πορείας πετιούνται πέτρες σε κτίριο κολεγίου, αυγά και διάφορα αντικείμενα στους μπάτσους, σπάζεται μια τράπεζα και πυρπολείται η μηχανή ενός μπάτσου. Από διαδηλωτές πετιούνται πέτρες στις δυνάμεις καταστολής που βρίσκονται έξω από το υπουργείο του οποίου και ορισμένα παράθυρα σπάζονται. Έξω από το Πολυτεχνείο οι διαδηλωτές χτυπιούνται από τα ΜΑΤ και καταφεύγουν άλλοι στο Πολυτεχνείο και άλλοι στην ΑΣΟΕΕ. Καταστρέφεται μια ακόμη μηχανή μπάτσου αλλά οι συμπλοκές δεν παίρνουν έκταση.

24-10 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία 2.000 περίπου μαθητών από το Πολυτεχνείο προς το υπουργείο Παιδείας. Έξω από το υπουργείο Παιδείας και ενώ ο υπουργός δεν δέχεται «αντιπροσώπους» μαθητών, εκδηλώνεται επίθεση μπάτσων με πολιτικά και ρόπαλα στους μαθητές από τους οποίους πετάγονται διάφορα αντικείμενα προς την είσοδο του υπουργείου και στους μπάτσους που βρίσκονται εκεί. Ενώ η πορεία επιστρέφει προς το Πολυτεχνείο, εκδηλώνεται επίθεση σε όχημα της Group-4 κοντά στην Βουλή. Στη συνέχεια πυρπολείται όχημα του Antenna που βρίσκεται στα Προπύλαια.
Από το σημείο αυτό αρχίζει και η επίθεση των δυνάμεων καταστολής. Η πορεία διαλύεται και οι διαδηλωτές κυνηγημένοι καταφεύγουν στο χώρο του Πολυτεχνείου. Ο χώρος περικυκλώνεται από ισχυρές δυνάμεις καταστολής. Αργότερα από ομάδες εξεγερμένων κλείνεται η κυκλοφορία στην οδό Στουρνάρη και στήνονται οδοφράγματα. Ανάβονται φωτιές και οι συμπλοκές με τα ΜΑΤ επεκτείνονται και στην οδό Πατησίων όπου καίγεται λεωφορείο της ΕΑΣ. Σημαντική είναι η παρουσία φασιστοειδών και «αγανακτισμένων» πολιτών που συνδράμουν τις δυνάμεις καταστολής. Πραγματοποιείται συνέλευση και αποφασίζεται η απώθηση των φασιστών και η έξοδος από το Πολυτεχνείο, από τον περισσότερο κόσμο που παραβρίσκεται στο Πολυτεχνείο ενώ ενημερώνονται και οι υπόλοιποι. Παρ’ όλα αυτά γεγονός είναι η παραμονή ορισμένου αριθμού ατόμων στο χώρο του Πολυτεχνείου. Τα ξημερώματα πυρπολείται η Πρυτανεία από δακρυγόνα των μπάτσων. Στις 9.00 το πρωί πραγματοποιείται εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο Πολυτεχνείο. Συλλαμβάνονται 28 άτομα, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ορισμένες δεκάδες άτομα να κρυφθούν κατά τη διάρκεια της εισβολής και ν’ αποφύγουν τη σύλληψη από τα γουρούνια του κράτους. Κατά τη διάρκεια της πορείας συλλαμβάνονται 38 άτομα, απαγγέλλονται κατηγορίες σε έξι.

28-10 * Δικάζονται οι 6 συλληφθέντες της μαθητικής πορείας της 24-10. Κατά τη διάρκεια της δίκης ο αναρχικός Θανάσης Χαλδούπης λιποθυμά λόγω των κτυπημάτων που έχει δεχτεί στο κεφάλι από τους μπάτσους.
* Πυρπολείται ένα σούπερ-μάρκετ στην Αθήνα και κομματικά γραφεία της Ν.Δ. στον Πειραιά, με βόμβες μολότοφ. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Μιχάλης Καλτεζάς» σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες.

29-10 * Καταδικάζονται από 5 έως 8 χρόνια οι συλληφθέντες στην μαθητική πορεία της 24ης Οκτωβρίου. Δικάζονται οι συλληφθέντες της εισβολής στο Πολυτεχνείο.

31-10 * Καταδικάζονται οι συλληφθέντες μετά την εισβολή στο Πολυτεχνείο στις 25 Οκτωβρίου σε ποινές μέχρι και 3 χρόνια, ενώ έξι αθωώνονται. Παράλληλα απαγγέλλονται μέσα σ’ ένα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης κατηγορίες και για τον εμπρησμό της πρυτανείας του Πολυτεχνείου.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1991
2-11 * Συλλαμβάνονται 33 αναρχικοί-αντιεξουσιαστές για αφισοκόλληση στην οποία αναφέρεται εκτός των άλλων ότι οι μπάτσοι και οι φασίστες πυρπόλησαν την πρυτανεία του Πολυτεχνείου ύστερα από την μαθητική πορεία της 24ης Οκτωβρίου. Βασανίζονται και χτυπιούνται από τα ανθρωποειδή όργανα του κράτους. Από τους μισθοφόρους δολοφόνους χτυπιέται και η αναρχική Μαρία Νικολαϊδου παρ’ όλο που είναι έγκυος.

3-11 * Οι 33 αναρχικοί-ές οδηγούνται στον εισαγγελέα όπου απαγγέλλονται κατηγορίες και αποφασίζεται η κράτηση τους μέχρι να γίνει η δίκη.

5-11 * Δικάζονται οι 33 αναρχικοί-ές ενώ έχουν ξεκινήσει και απεργία πείνας.

15-11 * Αθωώνονται οι αναρχικοί Ά. Βασιλείου, Β. Γούναρης και Α. Αλάνης για καταστροφές στο σχολείο τους.

17-11 * Πραγματοποιείται η καθιερωμένη πορεία μ’ αφορμή την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73. Εξαιτίας της μεθοδευμένης καταστολής των τελευταίων μηνών (εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο, σύλληψη των 33 αναρχικών για αφισοκόλληση κλπ.) δεν γίνεται δυνατόν ν’ αναπτυχθούν πρακτικές ενάντια στη γιορτούλα που στήνουν κάθε χρόνο οι εξουσιαστές.

22-11 * Πραγματοποιείται εισβολή μπάτσων στα γραφεία της αναρχικής ομάδας «Ρήγμα» που αποτελείται από μαθητές. Από τους μπάτσους αρπάζεται οποιοδήποτε σχεδόν αντικείμενο ή έντυπο υλικό βρίσκεται στα γραφεία της αναρχικής ομάδας στο Μπραχάμι.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1991
3-12 * Πραγματοποιείται από την Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Πολύμορφη Δράση, εκδήλωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους που φυλακίσθηκαν και συναυλία στα Προπύλαια. Σε σχετική αφίσα αναφέρεται: Επειδή δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις τους και επειδή το ΛΑΥΡΙΟ, το ΜΑΝΤΟΥΔΙ οι ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ και οι ΔΙΩΞΕΙΣ είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΗΚΑΝ.

6-12 * Πυρπολείται σούπερ-μάρκετ του Σκλαβενίτη. Η ευθύνη αναλαμβάνεται από την αναρχική ομάδα «Μιχάλης Καλτεζάς» σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στους κρατούμενους της μαθητικής πορείας και της εισβολής στο Πολυτεχνείο στις 24-25 Οκτώβρη.

ΓΕΝΑΡΗΣ 1992
21-1 * Πραγματοποιείται επίθεση με βόμβες μολότοφ της αναρχικής ομάδας «Μιχάλης Καλτεζάς» σε γραφεία της Ν.Δ. στην Ηλιούπολη και σε προσκοπική λέσχη στο Περιστέρι σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στους 18 που βρίσκονται ακόμη φυλακισμένοι ύστερα από τα γεγονότα στις 24-25 Οκτώβρη.

25-1 * Πραγματοποιείται εκδήλωση-συζήτηση στο Βόλο από την Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Πολύμορφη Δράση σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φυλακισμένους αγωνιστές και τους συλληφθέντες στις 24 Οκτώβρη 1991.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1992
9-2 * Πραγματοποιείται εκδήλωση αλληλεγγύης, συζήτηση και συναυλία στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους 18 και την Αντιεξουσιαστική Ομάδα Λάρισας.

16-2 * Προβάλλεται η ταινία ΤΕΜΡΟΚ στον Κορυδαλλό στο σινέ Παράδεισος και ακολουθεί συζήτηση στη βάση της αλληλεγγύης στους 18 κρατούμενους της διαδήλωσης της 24/10 και της εισβολής των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο. Στο χώρο της εκδήλωσης αναρτούνται πανό με συνθήματα αλληλεγγύης ενώ διατίθεται έντυπο υλικό και προκηρύξεις. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων, το βιβλιοπωλείο «ΝΗΠΕΝΘΗ», σε συντονισμό με την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους 18.

18-2 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας του Κορυδαλλού και πορεία προς τις φυλακές σ’ ένδειξη αλληλεγγύης στους όμηρους του κράτους που διοργανώνεται από τη Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων, το βιβλιοπωλείο «ΝΗΠΕΝΘΗ» και την Αντιεξουσιαστική Επιτροπή Αλληλεγγύης στους 18.

19-2 * Πραγματοποιείται συζήτηση στο Πολυτεχνείο στα πλαίσια της αλληλεγγύης στους 18.

20-2 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία αλληλεγγύης προς το Πολυτεχνείο, στα πλαίσια της αλληλεγγύης στους 18.

ΜΑΡΤΗΣ 1992

2-3 * Καταδικάζεται σε φυλάκιση 13 μηνών μ’ αναστολή ο αναρχικός μαθητής Θανάσης Χαλδούπης που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια της μαθητικής πορείας στις 24 Οκτωβρίου.

ΑΠΡΙΛΗΣ 1992

6-4 * Δύο δεκατετράχρονες μαθήτριες καταδικάζονται σε επιμέλεια από το μονομελές δικαστήριο ανηλίκων Πάτρας για επίθεση εναντίον του γυμνασιάρχη τους Σταματόπουλου, κατά την διάρκεια της κατάληψης του σχολείου τους το Γενάρη του 1991.

13-4 * Δικάζονται οι 18 που κρατούνται ύστερα από τα γεγονότα στις 24 και 25 Οκτώβρη.
* Συζήτηση πραγματοποιείται στην ΑΣΟΕΕ στα πλαίσια αλληλεγγύης στους 18 κρατούμενους και στον κοινωνικό αγωνιστή Κυριάκο Μαζοκόπο.

22-4 * Καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης από 10 έως 20 μήνες από το Τριμελές Εφετείο Αθήνας οι 18 που φυλακίσθηκαν μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο. Όποιοι δεν πήραν αναστολή εξαγόρασαν τις ποινές και αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΙΟΥΝΗΣ 1992
18-6 * Πραγματοποιείται πορεία που διοργανώνεται από την ΕΦΕΕ 2500 ατόμων περίπου μ’ αφορμή το ζήτημα της δίκης Καλαμπόκα. Μετά το τέλος της πορείας αναρχικοί επιτίθενται με πέτρες και μολότοφ στις τράπεζες Κρήτης και Nova Scotia Bank και σπάζεται η Mercedes του Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

ΙΟΥΛΗΣ 1992
11-7 * Επίθεση με βόμβες μολότοφ πραγματοποιείται στα ΕΛΤΑ Εξαρχείων από τους «Λύκους των Εξαρχείων» σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσωρινή αποφυλάκιση του Καλαμπόκα.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1992

26-11 * Καταλαμβάνονται Γυμνάσια και Λύκεια στην Θεσ/νίκη
.
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1992
3-12 * Γίνονται συμπλοκές σε κατειλημμένα σχολεία όταν από «αγανακτισμένους» γονείς και καθηγητές επιχειρείται το σπάσιμο της κατάληψης. Τραυματίζεται ένας μαθητής.

7-12 * Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε λύκεια του Ψυχικού.

11-12 * Εξαπλώνονται οι μαθητικές καταλήψεις και τα σαμποτάζ στα σχολικά κλουβιά ενώ επεισόδια σημειώνονται μεταξύ μπατσοκαθηγητών και καταληψιών.

18-12 * Ασκείται δίωξη σε 8 μαθητικές καταλήψεις όπου οι καταστροφές είναι μεγάλες
.
ΓΕΝΑΡΗΣ 1993
11-1 * Γίνεται προσπάθεια εισβολής στο σχολικό συγκρότημα Γκράβα από μπάτσους με πυροβολισμούς. Συλλαμβάνονται και προσάγονται στο τμήμα 5 μαθητές.
* Δύο χρόνια μετά τα εξεγερτικά γεγονότα του ’91, μ’ αφορμή τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα στην Πάτρα και τεσσάρων ανθρώπων ύστερα από τον εμπρησμό με δακρυγόνα του καταστήματος Κ. Μαρούση, πραγματοποιείται πορεία φοιτητών και μαθητών στο κέντρο της Αθήνας στην οποία συμμετέχουν και αναρχικοί. Κατά τη διάρκεια της πορείας πυρπολείται τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού, γίνεται επίθεση με πέτρες στο πολυτελές ξενοδοχείο Μ. Βρετάνια, αλλά και εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ. Συλλαμβάνεται 17χρονος μαθητής, ενώ τραυματίζεται και ένας μπάτσος. Τέλος από ομάδες διαδηλωτών που καταφεύγουν στο χώρο του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται επίθεση με μολότοφ σε φορτηγό χρηματαποστολής της GROUP-4 και απαλλοτριώνονται περίπου 6.000.000 δρχ.

13-1 * Ξηλώνεται η πόρτα του 3ου και 4ου Γυμνασίου και Λυκείου Ζωγράφου από τους διευθυντές των σχολείων ώστε ν’ αποτραπεί η κατάληψή τους. Η πόρτα μεταφέρεται στο αστυνομικό τμήμα. Οι μαθητές δεν υποχωρούν. Στήνονται θρανία και καρέκλες και οχυρώνεται το σημείο που βρισκόταν η πόρτα. Η κατάληψη πραγματοποιείται.

15-1 * Πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο της Αθήνας από τους καταληψίες μαθητές, από τους οποίους υπολογίζονται τα κατειλημμένα σχολεία σε περισσότερα από 100.
*Ασκείται δίωξη στην Λάρισα σε επτά καταληψίες μαθητές.

18-1 * Σε σχολείο της Θεσ/νίκης (2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς) καταστρέφονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μηχανήματα και δοκιμαστικοί σωλήνες του χημείου, ενώ απαλλοτριώνονται κεντρική μονάδα ηλεκτρονικών υπολογιστών, σφραγίδες του σχολείου, ένα αρμόνιο και κλειδιά. Αναβάλλονται οι εξετάσεις εξαιτίας του σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκε.

20-1 * Αποφασίζεται από τη Νομαρχία Θεσ/νίκης η αγορά και η εγκατάσταση εντός 15ημέρου συστημάτων ασφαλείας-συναγερμού, ενώ με εντολή της Εισαγγελίας φρουρούνται οι χώροι των σχολείων τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα από μπάτσους.

21-1 * Πορεία των καταληψιών μαθητών πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά με μικρότερο όγκο από τις προηγούμενες φορές.

22-1 * Καταγγέλλεται από μαθητές του 6ου ΤΕΛ Εσπερινού Θεσ/νίκης «η κινητοποίηση του μηχανισμού τρομοκράτησης των μαθητών, καταστολής και ποινικοποίησης του αγώνα τους». Η καταγγελία γίνεται εναντίον του υπουργείου Παιδείας, του ίδιου του υπουργού Σουφλιά, αλλά και ενάντια σε διευθυντές σχολείων που στρέφονται κατά των καταληψιών με μηνυτήριες αναφορές ή με άλλους τρόπους, όπως η υποχρέωση υπογραφής δηλώσεων μη συμμετοχής σε άλλες κινητοποιήσεις.

23-1 * Οι μαθητές των κατειλημμένων Γυμνασίων και Λυκείων συγκεντρώνονται στο Πολυτεχνείο, όπου εκτός των άλλων υπολογίζονται σε 235 τα κατειλημμένα σχολεία, μόνο στην Αττική. Στο υπό «συγκρότηση συντονιστικό όργανο», αντιτάσσεται η παρουσία με συνθήματα αναρχικών συντρόφων από σχολεία και μη, ενώ ξυλοκοπούνται Κνίτες. Μοιράζονται ακόμα αναρχικές προκηρύξεις.

26-1 * Καταληψίες μαθητές πέντε σχολείων στην Αθήνα διώκονται για καταστροφές και «παράνομη βία», ύστερα από καταγγελίες συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αλλά και εκπαιδευτικών.
* Οδηγούνται στον ανακριτή 7 μαθητές του 3ου Λυκείου Τούμπας στη Θεσ/νίκη «για διακεκριμένες φθορές σε δημόσια υπηρεσία» ύστερα από μήνυση του λυκειάρχη Σπύρου Χαντζηπαπαδόπουλου από τον οποίο ανακρίνονται καθημερινά μαθητές στο γραφείου του.

27-1 * Οδηγούνται στον ανακριτή άλλοι έξι μαθητές του 3ου Λυκείου Τούμπας στη Θεσ/νίκη.

28-1 * Πραγματοποιείται πορεία των καταληψιών μαθητών στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δημιουργείται μπλοκ αναρχικών και μοιράζονται αναρχικές προκηρύξεις.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1993

1-2 * Αποφασίζεται από τους καταληψίες μαθητές 250 σχολείων η συνέχιση των κινητοποιήσεων και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στις 4 του μηνός. Σαν απάντηση ανακοινώνεται από τον υπουργό Παιδείας η παράταση του σχολικού έτους.

4-2 * Δεκατετράχρονος μαθητής συλλαμβάνεται επειδή εκτόξευσε πέτρα εναντίον λεωφορείου της πρώην ΕΑΣ, αφήνεται όμως λίγο αργότερα ελεύθερος.
* Πραγματοποιείται πορεία που διοργανώνεται από την ΓΣΕΕ. Δημιουργείται μπλοκ από την «Αναρχική Πρωτοβουλία Μαθητών», φωνάζονται και γράφονται στους τοίχους συνθήματα, μοιράζονται προκηρύξεις. Κατά τη διάρκεια της πορείας γίνεται επίθεση με πέτρες και ρουλεμάν στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Χαλκοκονδύλη, στο Σύνταγμα σπάζονται τράπεζες, μια Mercedes καθώς και το κεφάλι ενός ιδιωτικού μπάτσου της τράπεζας Μπάρκλεϊς, στην οδό Βουκουρεστίου σπάζεται το ROYTERS όπου πετιούνται και πέτρες σε κοσμηματοπωλείο.

6-2 * Παρά τις εξαγγελίες Σουφλιά για παράταση του σχολικού έτους ο αριθμός των κατειλημμένων Γυμνασίων και Λυκείων ανέρχεται σε 339.

9-2 * Συγκροτείται και δεύτερο «συντονιστικό όργανο» μαθητών (ελεγχόμενο από την ΚΝΕ) από το οποίο «εκπροσωπούνται» 75 σχολεία και διατυπώνεται η επιθυμία δημιουργίας κοινού μετώπου με φορείς, οργανώσεις και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων με δήμους και κοινότητες αλλά και κάθε θεσμισμένο όργανο.

11-2 * Από μαθητές κατειλημμένων σχολείων της Ανατολικής Αττικής αποκλείεται για 3,5 ώρες η λεωφόρος Βουλιαγμένης στην οποία και δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος.

12-2 * Πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία από τους καταληψίες μαθητές στο κέντρο της Αθήνας. Οι αναρχικοί συσπειρώνονται στο μπλοκ που δημιουργείται από την «Αναρχική Μαθητική Πρωτοβουλία». Μοιράζονται αναρχικές προκηρύξεις και γράφονται συνθήματα σε τοίχους. Κατά την έναρξη της πορείας ξυλοκοπείται δημοσιογράφος τηλεοπτικού συνεργείου φασιστικού καναλιού (TELE-CITY), ενώ ακόμα σπάζεται αυτοκίνητο και κάμερα του σταθμού.
Στο Πολυτεχνείο, όπου και καταλήγει η πορεία, γίνεται προσπάθεια λειτουργίας «συντονιστικού οργάνου» των σχολείων της χώρας. Την ίδια στιγμή όμως, στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο πραγματοποιούνται επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ σε πέντε λεωφορεία της πρώην ΕΑΣ. Στη συνέχεια γίνονται προσπάθειες να στηθούν οδοφράγματα και πυρπολείται με βόμβες μολότοφ φορτηγάκι με την ειδική μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων του ραδιοφωνικού σταθμού SKY. Οι συγκρούσεις και επιθέσεις, που πραγματοποιούνται εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, δεν παίρνουν μεγάλη έκταση, ενώ δεν πραγματοποιούνται και συλλήψεις.

ΜΑΡΤΙΟΣ 1993

5-3 * Επτά μαθητές καταληψίες του 14ου Λυκείου στο Κουκάκι αποβάλλονται δια παντός από το σχολείο τους με απόφαση του συλλόγου καθηγητών ως υποκινητές των καταλήψεων.

7-3 * Εκτοξεύεται βόμβα μολότοφ σε γραφεία της Ν.Δ. στα Κ. Πατήσια. Σε τηλεφώνημα αναφέρεται ότι η επίθεση σχετίζεται με την επικείμενη απόφαση του δικαστηρίου για τον Καλαμπόκα.

9-3 * Καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη το φασιστοειδές μέλος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Καλαμπόκας για την δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα σε κατειλημμένο σχολείο της Πάτρας. Πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας που διοργανώνεται από την ΕΦΕΕ, αφού το κράτος κατορθώνει να εκτονώσει τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις μ’ αυτόν τον τρόπο. Παρ’ όλα αυτά μοιράζονται αναρχικές προκηρύξεις και ενάντια στη «δικαιοσύνη» τους

ΜΑHΣ 1993

1-5 * Πυρπολείται το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Σόλωνος και Ιπποκράτους. Την ευθύνη αναλαμβάνουν με τηλεφώνημα σε εφημερίδα: «Λυσσασμένοι Αναρχικοί. Πριν από λίγο κάψαμε την Εθνική Τράπεζα στην Σόλωνος και Ιπποκράτους. Χαιρετίσματα στον Καλαμπόκα».

2-5 * Χημικά υλικά απαλλοτριώνονται από το Χημείο του 34ου Λυκείου Πετραλώνων (25 κουτιά με διάφορες χημικές ουσίες, που με κατάλληλη επεξεργασία μπορούν ν’ αποτελέσουν εκρηκτικό μίγμα).

25-5 * Μαθητές που απειλούνται με παράταση του σχολικού έτους, λόγω καταλήψεων, ανταπαντούν με απειλή για αποχή από τα μαθήματα κατά τη διάρκεια της επιβαλλόμενης παράτασης.

ΙΟΥΝΗΣ 1993
14-6 * Επίθεση με βόμβα μολότοφ πραγματοποιείται στο Α΄ Πειραματικό Γυμνάσιο Λύκειο Αθηνών στην Πλάκα.

23-6 * Πραγματοποιείται εμπρησμός αποθήκης με σχολικά βιβλία στο 40ο Γυμνάσιο του σχολικού συγκροτήματος Γκράβα. Προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές.

25-6 * Πυρπολείται το αυτοκίνητο καθηγητή του 2ου Λυκείου Χαλανδρίου.

ΙΟΥΛΙΟΣ 1993
1-7 * Ασκείται δίωξη από τον εισαγγελέα εναντίον μαθητών στην Λάρισα για τις καταλήψεις που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1993
31-8 * Αποφασίζεται από το υπουργείο δημόσιας τάξης η έντονη παρουσία μπάτσων έξω από τα σχολεία κατά την νέα σχολική χρονιά, για να αποθαρρύνονται δήθεν οι έμποροι ναρκωτικών, όπως και κάθε «αντικοινωνικό στοιχείο».

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1993
5-11 * Καταλαμβάνονται δύο Γυμνάσια στη Θεσ/νίκη, το 1ο και 2ο Μαλοκόπης και παρεμποδίζεται η λειτουργία των αντίστοιχων λυκείων που συστεγάζονται.

9-11 * Παύονται οι καταλήψεις στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης ύστερα από επέμβαση γονέων. Υπό κατάληψη όμως βρίσκονται ένα νυχτερινό και πέντε Τεχνικά λύκεια του συγκροτήματος Ευκλείδης.

12-11 * Διοργανώνεται συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από χιλιάδες μαθητές μ’ αφορμή την χάραξη αγκυλωτού σταυρού στο μέτωπο μαθήτριας από φασίστες. Προτού καλά-καλά ξεκινήσει η πορεία, σπάζονται από μαθητές που κατευθύνονται στα Προπύλαια ένα φασιστικό βιβλιοπωλείο, ενώ δέχεται επίθεση και δημοσιογράφος του Mega. Στη συγκέντρωση μοιράζονται αναρχικές προκηρύξεις και πετιούνται τρυκάκια με περιεχόμενο ενάντια στο σχολείο-φυλακή.
Κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιούνται επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε φορτηγό χρηματαποστολής εταιρείας SECURITY και σε πολυτελές αυτοκίνητο τύπου mercedes. Σπάζεται και ένα οπλοπωλείο. Επίσης σπάζονται τέσσερις τράπεζες και ένα αυτοκίνητο security. Στη συνέχεια 2000 περίπου άτομα κυρίως αναρχικοί-αντιεξουσιαστές κατευθύνονται προς τα γραφεία της φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», όπου και επιτίθενται με βόμβες μολότοφ και πέτρες στις δυνάμεις καταστολής. Ύστερα από σύντομες οδομαχίες καταλαμβάνεται η ΑΣΟΕΕ (οικονομικό πανεπιστήμιο), πυρπολείται όχημα της πυροσβεστικής, ενώ επίσης καταδιώκονται δημοσιογράφοι τηλεοπτικού συνεργείου, που καταφεύγουν σε κοντινή πολυκατοικία. Συλλαμβάνονται δύο άτομα, ενώ τραυματίζονται ένας μπάτσος και τρεις πυροσβέστες.

23-11 * Πυρπολείται το αυτοκίνητο του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Την ευθύνη αναλαμβάνει η ομάδα «Επαναστατική Δράση».

30-11 * Καίγονται βαθμολόγια και απουσιολόγια σε Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο στην Ελευσίνα.
* Πυρπολείται Λύκειο στο Πέραμα Ρεθύμνου στην Κρήτη. Το σχολείο καταστρέφεται ολοσχερώς.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1993

7-12 * Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσ/νίκης. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 20 μαζί μ’ αυτά που παρεμποδίζεται η λειτουργία τους. Πραγματοποιείται πορεία από μαθητές κατειλημμένων σχολείων της Θεσ/νίκης.
* Δικάζεται το φασιστοειδές Γιάννης Καλαμπόκας για την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα στο Εφετείο της Λάρισας.

8-12 * Ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων στη Θεσ/νίκη συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παρεμποδίζεται η λειτουργία τους, ανέρχονται σε 30.

12-12 * Εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετείται σε Γυμνάσιο-Λύκειο της κοινότητας Πάνορμου στο Ρέθυμνο. Προκαλούνται πολύ σοβαρές ζημιές στα γραφεία των καθηγητών, σε έπιπλα και στον εξοπλισμό του σχολείου.

16-12 * Στη Θεσ/νίκη ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων ανέρχεται σε 44, ενώ παρεμποδίζεται και η λειτουργία σε 12 σχολεία λόγω συστέγασης με κατειλημμένα. (Δηλαδή περίπου από 18.000 μαθητές δεν υπάρχει συμμετοχή στα σχολικά μαθήματα).

21-12 * Προκαλούνται καταστροφές στο 24ο Λύκειο στη Θεσ/νίκη. Καταστρέφονται πόρτες, τζάμια, τηλεφωνικές συσκευές. Οι ζημιές στον εξοπλισμό του σχολείου ανέρχονται σε 5.000.000 δρχ. σύμφωνα μ’ εκτίμηση υπαλλήλου του τμήματος συντήρησης σχολικών κτιρίων του δήμου.

28-12 * Διακόπτεται η κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος «Ευκλείδης», αφού προκαλούνται ανυπολόγιστες καταστροφές.




1990-1993 - και για να μην ξεχνάμε

13/4/1993: Στον Πόρο, ο αρχιφύλακας Ηλίας Σταματόπουλος τραυματίζει βαριά τον 40χρονο σερβιτόρο Τάσο Σωτηράκη και πυροβολεί και σκοτώνει τον 26χρονο Γιάννη Τζίτζη. Το Κακουργιοδικείο Πειραιά καταδίκασε αργότερα σε ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 17 χρόνων τον δράστη. Σημειώνεται ότι ο Σταματόπουλος στο παρελθόν είχε παραπεφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του Σώματος για άλλα παραπτώματα.

21/1/1991: Ο 25χρονος Τούρκος πρόσφυγας Σουλεϊμάν Ακιάρ συλλαμβάνεται στην Αθήνα με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών. Σακατεμένος από τα βασανιστήρια, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου ξεψύχησε στις 29 Ιανουαρίου. Τον άγριο βασανισμό του θύματος από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών επιβεβαίωσε ο ιατροδικαστής Μπεναρδής, ωστόσο η μήνυση που έγινε μπήκε στο αρχείο.

16/5/1992: Ο αστυφύλακας Σεραφείμ Σταθογιάννης πυροβόλησε και σκότωσε τον 41χρονο Νικόλαο Σιακαπέτη, ιδιοκτήτη μπαρ, ύστερα από συμπλοκή.

13/4/1993: Στον Πόρο, ο (νταής) αρχιφύλακας Ηλίας Σταματόπουλος τραυματίζει βαριά τον 40χρονο σερβιτόρο Τάσο Σωτηράκη και πυροβολεί και σκοτώνει τον 26χρονο Γιάννη Τζίτζη. Το Κακουργιοδικείο Πειραιά καταδίκασε αργότερα σε ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 17 χρόνων τον δράστη.

12/9/1993: Στη Βέροια, νεαρός Αλβανός, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελία προσπαθούσε να διαρρήξει δυο αυτοκίνητα, έπεσε νεκρός από σφαίρα του ανθυπαστυνόμου Αντώνη Δελλά.

22/11/1993: Ο 26χρονος Δημήτρης Ε. Γλυκογιάννης δέχτηκε μια σφαίρα στην κοιλιά από πυροβολισμό που του έριξε ο αστυφύλακας Λυκογιάννης το βράδυ της 22ης Νοεμβρίου στη Νέα Χαλκηδόνα. Ο νεαρός-κατάδικος για φόνο σε πολυετή κάθειρξη- είχε δραπετεύσει τον Ιανουάριο του ίδιου έτους και έκτοτε η Αστυνομία τον αναζητούσε. Εκείνο το βράδυ, αστυνομικοί του τμήματος Σεπολίων προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν. Ο Γλυκογιάννης προσπάθησε να διαφύγει με αυτοκίνητο, κάνοντας ταυτόχρονα μια «ύποπτη κίνηση». Ο αστυφύλακας Λυκογιάννης εξέλαβε την κίνηση του διωκόμενου ως προσπάθεια να τραβήξει πιστόλι και πυροβόλησε, πετυχαίνοντας τον κατάδικο στην κοιλιά. Ο Γλυκογιάννης επέζησε. Αργότερα αποδείχτηκε ότι δεν οπλοφορούσε.

7/10/1993: στην Πύλο αστυνομικοί θεωρούν ότι δυο πολίτες κινούνται ύποπτα, τους κάνουν σήμα, εκείνοι δεν σταματούν και ο αστυφύλακας Γ. Καράμπελας ξαφνικά... παραπατά κι όπως υποστηρίζει, άθελά του, τραβά τη σκανδάλη. Η σφαίρα καταλήγει στο κρανίο του 33χρονου Αναστ. Κωσταράκη που μένει στον τόπο. Πρωτόδικα καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών ετών για «θανατηφόρα σωματική βλάβη από αμέλεια». Στο Εφετείο, η ποινή μειώνεται κατά τρεις μήνες.



Πολύ πιθανό η λίστα κρατικών δολοφονιών 1990-1993 να είναι μεγαλύτερη κάτι που δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε εύκολα, λόγω απόκρυψης των συμβάντων, καθώς, επίσης, και λόγω του γεγονότος ότι σε αυτή την ανάρτηση δεν αναφέρουμε τις δολοφονίες επί των ελληνικών συνόρων, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, και των εργατικών "ατυχημάτων", λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας...


Πηγές:
http://www.anarchy.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=96&Itemid=60
http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2010/10/11/and-justice-for-all/
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1103843